Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι μια διεύρυνση των φλεβών του όσχεου-τη χαλαρή σακκούλα δέρματος που κρατά τους όρχεις . Η κιρσοκήλη είναι παρόμοια με μια κιρσοειδή φλέβα που μπορεί να φουσκώσει στο πόδι .Είναι μια κοινή αιτία της χαμηλής παραγωγής του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μειωμένη ποιότητα (κινητικότητα) του σπέρματος, αν και όχι όλες οι περιπτώσεις κιρσοκήλης επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος. Η κιρσοκήλη μπορεί επίσης να προκαλέσει συρρίκνωση των όρχεων λόγω διαταραχής της αιμάτωσης τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κιρσοκήλης αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν και, εφόσον προκαλούν συμπτώματα, μπορεί να διορθωθούν χειρουργικά.Η κιρσοκήλη συχνά δεν παράγει κλινικά σημεία ή συμπτώματα. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει από δυσφορία - ένα αίσθημα βάρους – κυρίως σε απότομη αλλαγή θέσης απο καθιστή σε όρθια, ή με την φυσική άσκηση, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.Μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ορθοστασία και να περνά με την κατάκλιση και την ξεκούραση.

Με τον καιρό, η κιρσοκήλη μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει πιο αισθητή.

Πότε να δω έναν γιατρό;

Επειδή η κιρσοκήλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, και συχνά ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης της γονιμότητας ή κατά τη φυσική εξέταση ρουτίνας, εάν αισθανθείτε πόνο ή πρήξιμο στο όσχεο σας ή ανακαλύψετε μια μάζα στο όσχεο σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση οσχέου ή μάζα ή πόνο όρχεων, μερικές από τις οποίες απαιτούν άμεση αντιμετώπιση . Δεν είναι βέβαιο τι προκαλεί την κιρσοκήλη, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κιρσοκήλη προκαλείται, όταν οι βαλβίδες στις φλέβες του σπερματικού τόνου εμποδίζουν το αίμα να ρέει σωστά. Η προκύπτουσα παλινδρόμηση είναι η αιτία να διευρυνθούν (διαστολή) οι φλέβες.

Η κιρσοκήλη εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία συνήθως στην αριστερή πλευρά, πιθανότατα λόγω της θέσης της αριστερής σπερματικής ( ορχικής) φλέβας. Ωστόσο, η κιρσοκήλη σε ένα όρχι μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος και στους δύο όρχεις

 ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ 01

Επιπλοκές κιρσοκήλης

Η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει:

Συρρίκνωση των όρχεων (ατροφία). Το μεγαλύτερο μέρος του όρχι αποτελείται από σωληνάρια που παράγουν σπερματοζωάρια . Δεν είναι σαφές τι οδηγεί τον όρχι για να συρρικνωθεί, αλλά η δυσλειτουργία των βαλβίδων με την παλινδρόμηση του αίματος με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει στις φλέβες, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στις φλέβες και την έκθεση σε τοξίνες στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους όρχεις.

Υπογονιμότητα - πώς η κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα

Δεν είναι σαφές πώς η κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα. Η σωστή κυκλοφορία στις αρτηρίες και τις φλέβες των όρχεων , βοηθά να διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία για τη βέλτιστη παραγωγή σπέρματος. Με την αναστολή της ροής του αίματος, η κιρσοκήλη μπορεί να διατηρήσει την τοπική θερμοκρασία πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να επηρεασθεί η παραγωγή( σχηματισμός) του σπέρματος και η μετακίνηση (κινητικότητα) του.

Τι μπορείτε να κάνετε πριν τη συνάντηση με το γιατρό για την κιρσοκήλη

Για την κιρσοκήλη, κάποιες πιθανές ερωτήσεις είναι:

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας για την κιρσοκήλη

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσει ορισμένα ερωτήματα, όπως:

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ:

Αποφύγετε την σωματική άσκηση, αν είναι δυνατόν. Πάρτε ένα ελαφρύ παυσίπονο και να φοράτε ένα αθλητικό σπασουάρ για την ανακούφιση της πίεσης.

Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση, η οποία μπορεί να αποκαλύψει μια διογκωμένη, χωρίς τάση μάζα πάνω από τον όρχι σας που μπορεί να περιγράφεται και ως ενα σακουλάκι απο σκουλήκια. Αν είναι αρκετά μεγάλο, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να το ψηλαφίσει. Αν έχετε μία μικρότερου βαθμού κιρσοκήλη, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταθείτε όρθιος ,να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να την σπρώξετε προς την κοιλιά (χειρισμός Valsalva ). Αυτό βοηθά το γιατρό σας να εντοπίσει την διεύρυνση των φλεβών. Εάν η κλινική εξέταση είναι ασαφής, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει να κάνετε ένα έγχρωμο υπερηχογράφημα οσχέου .Η εξέταση αυτή, η οποία χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να απεικονίσουν ακριβείς εικόνες των δομών μέσα στο σώμα σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει άλλη αιτία για τα συμπτώματα σας. Μια τέτοια περίπτωση είναι ένας όγκος που συμπιέζει τη σπερματική φλέβα.

Θεραπείες κιρσοκήλης

Η Θεραπεία για την κιρσοκήλη μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εάν κιρσοκήλη σας προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα, μπορεί να θέλετε να υποβληθείτε σε επέμβαση διόρθωσης της κιρσοκήλης. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να καταστρέψει τις ανεπαρκείς φλέβες και να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε φυσιολογικές φλέβες. Ωστόσο, η επίδραση της επέμβασης κιρσοκήλης στη γονιμότητα είναι ασαφής.

Παρά το γεγονός ότι κιρσοκήλη συνήθως αναπτύσσεται στην εφηβεία, είναι λιγότερο σαφές κατά πόσον θα πρέπει να αποκατασταθεί με χειρουργική επέμβαση εκείνη τη στιγμή. Ενδείξεις για την διόρθωση μιας κιρσοκήλης στην εφηβεία είναι η σταδιακή ατροφία των όρχεων, πόνος ή διαταραχές σπέρματος ως αποτελέσματα των αναλύσεων (σπερμοδιάγραμμα). Η επέμβαση της κιρσοκήλης παρουσιάζει σχετικά λίγους κινδύνους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Οι μέθοδοι διόρθωσης της κιρσοκήλης περιλαμβάνουν:

Ανοικτή χειρουργική επέμβαση κιρσοκήλης:

Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή της θεραπείας που συνήθως γίνεται σε βάση ημερήσιας νοσηλείας(εξιτήριο το απόγευμα), με γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία.Συνήθως, ο χειρουργός σας, θα προσεγγίσει τις φλέβες μέσα από τη βουβωνική σας χώρα (βουβωνικά ), αλλά είναι επίσης δυνατό να κάνει μια τομή κάτω από τη βουβωνική χώρα (υποβουβωνικά).

Η πρόοδος στις επεμβάσεις κιρσοκήλης οδήγησαν σε μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Μία εξ αυτών είναι η χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό να δει την περιοχή καλύτερα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Ένας άλλος λόγος είναι η χρήση των υπερήχων Doppler, η οποία βοηθά ως οδηγός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε σε κανονικές δραστηριότητες μετά από δύο ημέρες. Μπορείτε να επιστρέψετε σε πιο έντονη δραστηριότητα, όπως η άσκηση, μετά από δύο εβδομάδες.

Ο πόνος από αυτή την επέμβαση είναι γενικά ήπιος ,αν όχι ανύπαρκτος. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον πόνο για τις πρώτες δύο μέρες μετά την επέμβαση.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην έχετε σεξουαλική επαφή για μία εβδομάδα. Διαρκεί περίπου 72 ημέρες για το σπέρμα να δημιουργηθεί (σπερματογένεση), έτσι θα πρέπει να περιμένετε τρεις ή τέσσερις μήνες και πολλές φορές πάνω από 8μήνες μετά την επέμβαση για να πάρετε ένα δείγμα για ανάλυση σπέρματος για να καθοριστεί αν η επέμβαση κιρσοκήλης ήταν επιτυχής όσον αφορά την αποκατάσταση της γονιμότητας σας.

Μικροχειρουργική διόρθωση κιρσοκήλης:

H Μικροχειρουργική βουβωνική και υποβουβωνική διόρθωση της κιρσοκήλης είναι διεθνώς οι προτιμώμενες προσεγγίσεις στην τρέχουσα χειρουργική πράξη.

Μερτζιώτης ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ 01

Η υποβουβωνική μικροχειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης είναι σήμερα η πιο δημοφιλής προσέγγιση. Έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει οι δομές όπως ο σπερματικός τόνος (τα αγγεία και τα νεύρα του όρχεως) να τραβηχτεί προς τα πάνω και έξω από την τομή , ώστε η αρτηρία των όρχεων, τα λεμφαγγεία και οι μικρές φλέβες να μπορούν να ταυτοποιηθούν με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, μια βουβωνική ή υποβουβωνική προσέγγιση επιτρέπει την πρόσβαση σε φλέβες που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του σπερματικού τόνου και του gubernaculum (οίακας του οσχέου), οι οποίες μπορούν να παρακάμψουν τον σπερματικό τόνο και να οδηγήσουν σε υποτροπή εάν δεν απολινωθούν(απομονωθούν). Τέλος, η βουβωνική ή υποβουβωνική προσέγγιση επιτρέπει την πρόσβαση στους όρχεις για βιοψία ή εξέταση της επιδιδυμίδας για απόφραξη ή διόρθωση τυχόν συνυπάρχουσας υδροκήλης.

Αναισθησία: Αν χρειάζεται να απελευθερωθεί ο όρχις, προτιμάται η περιοχική ή ελαφρά γενική αναισθησία. Εάν απελευθερώνεται μόνο ο σπερματικός τόνος, τότε μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία με συνδυασμό συμπληρωματικής ενδοφλέβιας καταστολής (sedation).

Η τομή εκτείνεται περίπου 1-2 εκ. σε μήκος και το μέγεθος της εξαρτάται από την παχυσαρκία του ασθενούς και το μέγεθος του όρχεως . Το χειρουργικό μικροσκόπιο ακολούθως φέρεται στο πεδίο και ο σπερματικός τόνος εξετάζεται υπό μεγέθυνση 8 έως 15 φορές . Οι εσωτερικές και εξωτερικές περιτονίες του σπερματικού τόνου διανοίγονται διαμήκως και εξετάζεται ο τόνος . Η μεγέθυνση αυξάνεται γαι να αναγνωρισθεί η ορχική αρτηρία με τους παλμούς της και να απομονωθεί από όλους τους περιβάλλοντες ιστούς( μικρό φλέβες, λεμφαγγεία κ.α.) βλ.φωτο

Μερτζιώτης ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ 01

Αναγνώριση και απομόνωση ορχικής αρτηρίας

Όλες οι σπερματικές φλέβες απομονώνονται με clips ή με ράμματα και κόβονται(φωτο). Λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διατηρηθεί η πλειοψηφία των λεμφαγγείων καθώς αυτά μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό υδροκήλης μετεγχειρητικά εάν κοπούν.

ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ 01

Απομόνωση των φλεβών με μεταλλικά clips

Αυτή η σχολαστική μικροχειρουργική προσέγγιση για την διόρθωση της κιρσοκήλης απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση με τη χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου υψηλής ποιότητας. Ακόμη και η χρήση φακών μεγέθυνσης είναι ανεπαρκής για την αξιόπιστη ταυτοποίηση των αγγειακών μικροσκοπικών φλεβών και των λεμφαγγείων του σπερματικού τόνου. Η διαδικασία γίνεται πάντα σε περιπατητική βάση και διαρκεί περίπου 40-45 λεπτά , ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζεται νοσηλεία . Μπορείτε να παρακολουθήστε βίντεο της επέμβασης εδώ:

Όσο αφορά στα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους είναι τα παρακάτω:

Λαπαροσκοπική χειρουργική κιρσοκήλης:

Ο χειρούργος κάνει μια μικρή τομή στην κοιλιά σας και περνάει ένα μικρό όργανο (ενδοσκόπιο-κάμερα), μέσω της τομής για να δει και να διορθώσει τη κιρσοκήλη. Αυτή η διαδικασία προσφέρει τα πλεονεκτήματα ότι αναγνωρίζεται πιο εύκολα η σπερματική αρτηρία ενώ έχει μικρότερα ποσοστά υδροκήλης. Διαδερμικός εμβολισμός. Μία ακτινολόγική βελόνα εισάγεται σε μια φλέβα συνήθως στη βουβωνική χώρα. Ακολουθεί ακτινολογική επισκόπηση των διευρυμένων φλεβών σας σε μια οθόνη, ο γιατρός απελευθερώνει ένα μπαλόνακι για να δημιουργήσει απόφραξη των φλεβών των όρχεων , που διακόπτει τη ροή του αίματος και έτσι διορθώνει τη κιρσοκήλη. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί νάρκωση και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.